amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Advaita Vedanta

Advaita Vedanta

symposium 2000
de vraag naar het zelf-zijn
paperback
127 blz
isbn 9080573922
9789080573925
prijsindicatie € 10,00

Bundel symposium-referaten en discussies over het zelf-zijn in de hindoeistische advaita vedanta-filosofie, de al-eenheidsleer.

Nagel en Tiemersma slagen er - vanwege hun soms onhelder taalgebruik - gedeeltelijk in om de pretentie van de advaita als alternatieve »bevrijdingsweg« naast het failliet van »de grote verhalen« waar te maken. Opvallende misser is het citaat [p. 49] uit de Isha Upanishad in de misleidende vertaling van Van Vledder, dat in het Sanskrit juist het tegenovergestelde aangeeft van wat Tiemersma betoogt !

»Het universele zelf« [niet »die (persoon)!) zal zich niet wensen te verbergen voor hem«, dwz. voor iemand die die open en »beamende« (Duintjer) houding reeds heeft. Duintjer maakt verfrissend duidelijk waarom hij, ondanks zijn bedenkingen t.a.v. het belang van »verlichting« en »verlossing«, de pretentie van sommige »verlichten« en hun dedain voor het »gewone« leven, deze filosofie serieus neemt.

Zijn prikkelende betoog en de vragen daarop maken dit boekje lezenswaardig. Met Upanishaden-overzicht en twee teksten uit de Upanishaden.     Biblion recensie - drs. C.J.G. v.d. Burg
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018