amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Achter de rode zon

Achter de rode zon

Hoe de VOC in Japan kwam
jeugdboek, 10-12 jaar
auteur Mariska Hammerstein
illustrator M. Leuning
hardcover
32 blz
isbn 9080806927
9789080806924
prijsindicatie € 14,90

Na een rampentocht die bijna twee jaar duurde, komt in 1600 voor het eerst een Nederlands schip in Japan aan. Het is »de Liefde« uit Rotterdam. Van de ruim 100 bemanningsleden zijn er nog maar 24 in leven. Onder hen is de Engelse stuurman William Adams. Hij wordt met een van de Nederlandse kooplui naar Ieyasu Tokugawa, de machtigste man van Japan, gebracht. Ze zijn bang dat ze gedood zullen worden, maar de shogun behandelt hen steeds vriendelijker. Vooral William Adams staat bijzonder in de gunst bij Tokugawa.

Als »de Liefde« in een storm vergaat, kunnen de Nederlanders en hun stuurman niet meer weg uit Japan. Ze moeten wennen aan een leven ver van huis met andere gewoonten, andere huizen en een andere taal. Vooral William Adams, die regelmatig aan het hof mag komen, heeft soms het gevoel dat hij een droomwereld is binnengestapt. Toch wil hij aldoor terug naar Engeland, naar zijn vrouw en dochtertje. Maar zijn leven verloopt heel anders dan hij het zich had voorgesteld.

Als Nederland VOC-schepen naar Japan stuurt en een handelspost op het eilandje Hirado bouwt, gaat hij daar wonen. Hij zal Engeland nooit meer terugzien. William en de bemanning van »de Liefde« hebben nooit beseft dat hun gevaarlijke reis over de oceanen het begin was van een uniek contact tussen Nederland en Japan, dat eeuwenlang zou duren.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018