amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Zwerftocht door Afrika

Zwerftocht door Afrika
op expeditie met Alexandrine Tinne
jeugdboek, 10-12 jaar
auteur Sunny J. Jansen
illustrator Danker Jan Oreel
hardcover
73 blz
isbn 9085605520
9789085605522
prijsindicatie € 14,90


Alexandrine Tinne [1835-1868] is een telg uit een vooraanstaande Haagse familie met een onafhankelijk karakter en een eigen vermogen. In plaats van voor een huwelijk kiest zij voor het avontuur. Samen met haar moeder Henriette gaat zij op reis, eerst binnen Europa, maar later naar de Orient en Afrika.

Dit jeugdboek concentreert zich op de reis die zij maakt door Egypte en de Soedan op zoek naar de bron van de Nijl, ook al komt haar tragisch einde tijdens een expeditie door de Sahara wel even aan de orde.

Deel uit de serie Historische Helden . De auteur doet haar best om Alexandrine in haar historische context te plaatsen en geeft aanvullende informatie in kaderstukjes en toelichtingen bij woorden. Zij heeft grote sympathie voor haar heldin, maar verbloemt niet dat Alexandrine een rijkeluisdochter is, die letterlijk over lijken gaat om haar zin te krijgen.

De tekeningen in kleur zijn in realistische stijl en ondersteunen de tekst. Een vlot geschreven verhaal over een boeiende persoonlijkheid uit het negentiende-eeuwse Nederland, zo verteld dat kinderen van nu zich goed in het verhaal kunnen verplaatsen. Verbazend is de aanduiding Palestina in plaats van Israel op de kaart op het schutblad, waar hedendaagse landsaanduidingen worden gebruikt. Vanaf ca. 10 jaar.

NBD|Biblion recensie - prof. dr. K.A.D. Smelik   -   Historische Helden
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018