amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Witte roos - Scholl

De witte roos

De indrukwekkende geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein achter de pamfletten was de medisch student Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was.

Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het oostfront gestuurd werden, richtten zij de verzetsgroep DIE WEISSE ROSE op en verspreidden zij teksten door de stad. Toen zij weer naar München teruggekeerd waren, verdubbelden zij hun inzet.

De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans, Sophie en hun vriend Christoph Probst gearresteerd. Vier dagen later werden ze onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot.

Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, doet in dit boek verslag van het studentenverzet tegen Hitler. Zij baseert zich daarbij op verslagen van overlevenden en op documenten, op de brieven en dagboeken van haar broer en zus en op haar eigen herinneringen.
Inge Scholl
geschiedenis
gebonden, 144 blz
isbn 9026319010
9789026319013
prijsindicatie € 18,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018