amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Monte Cassino - Parker

Monte Cassino

Januari - mei 1944

De abdij op de top van de berg Monte Cassino, gelegen tussen Napels en Rome, was een machtig symbool. Eeuwenlang stond het letterlijk op eenzame hoogte, een bolwerk van het christendom.

Maar voor de velen die de furieuze gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt die op de hellingen zijn gevoerd, betekent de berg iets compleet anders: menselijke opoffering en onvoorstelbare ontberingen.

Monte Cassino was wellicht de sterkste defensieve positie in Europa. Zijn onneembare hoogte blokkeerde begin 1944 de geallieerde opmars naar Rome. Hier hielden de Duitsers stand. Het rotsige, vaak steile terrein zorgde ervoor dat zware wapens ineffectief waren; de meeste gevechten werden gevoerd middels bestormingen door de infanterie ondersteund door artillerie.

Dit bloedbad, dat zo'n vier maanden zou duren en een van de ergste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog zou worden, kostte ruim een kwart miljoen doden en gewonden. De slag om Monte Cassino was voor de Britten de hevigste strijd met welk Duits front tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook.

Matthew Parker studeerde in Oxford en specialiseerde zich als schrijver [en eindredacteur] in moderne geschiedenis. Zijn speciale belangstelling gaat uit naar de Tweede Wereldoorlog. Zo publiceerde hij eerder »The battle of Britain«.
Matthew Parker
geschiedenis wo II
gebonden, 512 blz
isbn 9053303855
9789053303856
prijsindicatie € 30,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018