amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Ondergang - Presser

Vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom

1940-1945 - Ondergang deel 1 & 2

»Dit boek behelst de geschiedenis van een moord. Een moord, tevens massamoord, op nimmer gekende schaal, met voorbedachten rade en in koele bloede gepleegd«.

Met deze twee zinnen begon dr. J. Presser, destijds hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam, zijn beroemde boek Ondergang over het lot van de Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het werden bekende woorden van een belangwekkend boek. Er is namelijk geen werk in de moderne Nederlandse geschiedenis dat zo'n indruk maakte als het in 1965 verschenen mamoetwerk van Jacques Presser.

Het behelst dan ook een hartverscheurend onderwerp, de vervolging en verdelging van de Nederlandse joden in de tragische oorlogsjaren. Al die jaren bleef het boek onovertroffen en des te opmerkelijker is het feit dat het boek reeds langer tijd van de markt was verdwenen.

Gelukkig is nu, mede dankzij de ondersteuning van het CIDI [Centrum Informatie Documentatie Israël] een heruitgave in twee banden mogelijk. Dit boek, dat de status van document verwierf, zal ongetwijfeld centraal staan in de herdenking van de Duitse inval zestig jaar geleden.
dr. J. Presser
geschiedenis WO II
gebonden, 2 delen
1.100 blz
isbn 9059112911
9789059112919
prijsindicatie € 49,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018