amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Sledebrigade - Howarth

De sledebrigade

Een arctisch heldenverhaal uit WO-2 over ontsnapping, overleving en overwinning

De sledebrigade verhaalt over de missie van een groep Deense en Noorse jagers, die in 1943 een opdracht had te volbrengen op de uitgestrekte ijzige vlakten van Groenland. Met behulp van door honden getrokken sleden patrouilleerden zij door het gebied om het vrij van nazi-indringers te houden.

Hoewel het door het wrede klimaat als bijna onmogelijk werd geacht, dat Duitsers hier voet aan land zouden zetten, vonden de mannen van de sledebrigade voetafdrukken en andere tekens van de vijand in dit onherbergzame gebied.

Na een confrontatie in het holst van de nacht, wisten zij het praktisch onmogelijke te volbrengen. Ze liepen kilometers lang door het barre landschap, zonder hun honden, zonder hun jassen en bereikten zo hun basis.

David Howart heeft met De sledebrigade de ongelijke strijd beschreven tussen mannen, bewapend met geweren, die vertrouwden op hun kennis van het gebied en hun overlevingstechnieken, tegen de veel grotere groep zwaarbewapende nazi's. Het is een opmerkelijk, waar gebeurd verhaal over verovering, raffinement en uitputting.
David Howarth
geschiedenis wo II
paperback, 250 blz
isbn 9059114388
9789059114388
prijsindicatie € 18,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018