amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Canadezen en de bevrijding van BelgiŽ 1944-1945

Canadezen en de bevrijding van BelgiŽ 1944-1945

In september 1944 trokken Canadese troepen vanuit Frankrijk BelgiŽ binnen en rukten door West-Vlaanderen op naar Brugge. De bevrijders werden met open armen verwelkomd. Wie toen geloofde dat de oorlog niet lang meer kon duren, vergiste zich. Achter schijnbaar onbenullige Vlaamse waterlopen zoals het Leopoldskanaal zat immers een tot de tanden bewapende divisie Oostfront-veteranen van de Wehrmacht verschanst.

De strijd tussen deze verbeten Siegfrieds en de niet veel zachtzinnigere Canucks is ťťn van de twee thema's van dit boek. De gevechten zelf worden overzichtelijk beschreven. Eerst komt de relatief moeiteloze verdrijving van de bezetter uit het grootste deel van het Vlaamse land in september 1944 ter sprake. Daarna de ĽScheldeslagę van oktober 1944, een titanenstrijd in de modder van de polders, met als objectief het openmaken van de haven van Antwerpen.

Pauwels' boek is Ľniet alleen een militaire geschiedenisę. Zijn tweede thema is de kennismaking van de jonge mannen uit de Nieuwe wereld met de mensen van een landje dat voor hen terra incognita was. Er wordt dus een sociale geschiedenis geschreven, waarin thema's ter sprake komen zoals de meningen van de Canucks over het Belgische bier en hun verhouding met Belgische vrouwen. We vinden de Canadezen terug op het Vlaamse platteland en in Antwerpen en Brussel, waar cafťs en nachtclubs hen de oorlog eventjes deden vergeten...

De Canadezen en de bevrijding van BelgiŽ 1944-1945 is geÔllustreerd met foto's, tekeningen en kaarten. De tekst wordt ook opgefleurd met soms amusante staaltjes van Canadese soldatenpoŽzie.
Jacques R. Pauwels
geschiedenis
paperback
200 blz
9064453616
9789064453618
Epo
prijsindicatie € 18,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018