amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Mauthausen 1938-1998

Mauthausen 1938-1998

H. de Vries e.a.
Alice B. van Keulen-Woudstra [red]
paperback
88 blz
8 blz in kleur
isbn 9075879067
9789075879063
Van Gruting
prijsindicatie € 13,95

Mauthausen was een concentratiekamp van de nazi's in Oostenrijk. Het omvatte ook vele nevenkampen. Zestig jaar na de oprichting ervan gaven wetenschappers uit Engeland, Oostenrijk en Nederland hun visie op bepaalde facetten van Mauthausen. Hun lezingen zijn in deze bundel opgenomen.

Hans de Vries behandelt »de Mauthausenperiode« [1941-1942] in de geschiedenis van de deportatie van Nederlandse gevangenen. Door het verspreiden van angstaanjagende doodsberichten van de gedeporteerden slaagden de nazi's erin de joodse gemeenschap in Nederland op uiterst effectieve wijze te disciplineren.

Bertrand Perz laat zien hoe de kampgevangenen door de SS werden ingezet voor de Duits-Oostenrijkse industrie. Luise Jacobs verhaalt over Schloss Hartheim aan de Donau als 'dodenfabriek', als plaats waar gevangenen van Mauthausen werden vergast. Zij geeft een reconstructie van de gang van zaken.

Andreas Baumgartner brengt de geschiedenis van de vrouwelijke gevangenen van Mauthausen in kaart, die tot op heden onderbelicht bleef. David Wingeate Pike vertelt de toedracht van de afschuwelijke moordpartij in het kamp op de Nederlandse geheim agenten in september 1944.

Het is in het Nederlands taalgebied voor de eerste keer dat de informatie die in deze publicatie is vervat, beschikbaar wordt gemaakt voor een ruimer publiek.

Deze uitgave is verschenen onder auspiciën van de Stichting Vriendenkring Mauthausen. Behalve de lezingen die gehouden zijn op het door de Vriendenkring Mauthausen georganiseerde symposium in het Trippenhuis te Amsterdam, bevat zij een inleiding van het bestuur van de Vriendenkring, een slotwoord van de ambassadeur van Oostenrijk, enige bijlagen en een literatuurlijst.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018