amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Veld van eer - Compton

Veld van eer

memoires
Lynn Compton
paperback
317 blz
isbn 9022553892
9789022553893
prijsindicatie € 12,50

Het verhaal van het optreden van de Easy Company, Tweede Bataljon van het Amerikaanse 506 Parachute Infantry Regiment tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg wereldwijd bekendheid door het boek van Stephen Ambrose »Band of Brothers« en de gelijknamige televisieserie van Steven Spielberg.

Compagniescommandant Dick Winters schreef na het grote succes van de serie zijn memoires. Auteur Lynn Buck Compton maakte als reserve luitenant deel uit van deze inmiddels befaamde eenheid. Na vele malen te zijn gevraagd als spreker, haalt ook hij nu in dit boek herinneringen op aan zijn jeugd, zijn diensttijd en de gevechtsoperaties in Europa, de thuiskomst in de Verenigde Staten en zijn loopbaan als jurist na de oorlog.

Lynn Compton was o.a. de hoofdaanklager in het proces tegen Sirhan Sirhan, de moordenaar van Robert Kennedy. Kern van het boek vormt zijn verhaal over de veldtocht van de compagnie vanaf D-Day tot het veroveren van het Adelaarsnest in Zuid Duitsland. Het verhaal is inmiddels vele malen verteld, maar het blijft indrukwekkend. Een verhaal over moed, leiderschap en kameraadschap. De auteur ontving de Nederlandse Militaire Willems-Orde voor zijn optreden tijdens de operatie Market-Garden. Met katern zwart-witfoto's, vrij kleine druk.

NBD|Biblion recensie E. Westerhuis
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018