amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Fado, tranen van de Taag

Fado

de tranen van de Taag + cd

Dit boek is een heel bijzondere rondleiding door Lissabon en Coimbra. De gids is de fadomuziek die u door stegen en oude barrio's voert, een beetje als een zwerfhond die, schuw omkijkend, door de nachtelijke straten loopt.

En deze gids nodigt de lezer voortdurend uit in kroegen en restaurants waar de geur hangt van bacalhau en van olijfolie en waar een goede wijn geserveerd wordt. De Portugese fado is uitgegroeid tot een manier van leven, een ethiek.

Fado, dat is de unieke, ongrijpbare versmelting van nostalgie, melancholie en hoop. Portugezen omschrijven het als saudade, maar vraag ze niet om een duidelijke definitie van die term. De fado heeft een verre oorsprong en dit boek biedt de lezer een emotionele rondleiding aan langs alle takken van zijn afstamming.

Van Maria Severa, Alfredo Marceneiro en Hermínia Silva tot Amália Rodrigues. Fado. De tranen van de Taag is een heel bijzondere reisgids voor wie meer wil weten over de diepe ziel van Portugal.

Ana Carvalho is een vertolkster van de pure fado. Geboren in Lissabon in de oude wijk Alfama, vlakbij de Taag, groeide ze op tussen volksmensen. Ze was een goede bekende van Amália Rodrigues. Ze zingt intuïtief fado zoals ze die gehoord heeft in de oude bairros en vooral zoals ze die in het diepst van haar hart heeft gevoeld. Ze vertolkt op een ontroerende manier het verdriet maar ook de vreugde van het echte Lissabon. In oktober 2000 was ze te gast in België en trad viermaal op voor uitverkochte zalen. Het publiek en de pers waren laaiend enthousiast.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017