amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Gisteren in Frankrijk

Gisteren in Frankrijk

de verdwenen dorpscultuur

Ruim veertig jaar geleden kwamen Elizabeth Mollison en Henk Romijn Meijer voor het eerst nabij Le Roc hun tentje opslaan, in een streek 500 kilometer ten zuiden van Parijs, aan de rivier de Dordogne, nu platgekampeerd door Nederlandse toeristen, destijds nog ongerept.

In 1964 kochten ze er een huisje en maakten zeer intens kennis met een manier van leven en werken die in de afgelopen eeuwen maar weinig veranderd is maar toen in een stroomversnelling raakte.

Elizabeth Mollison legt vast wat ze zelf heeft gezien, gehoord en meegemaakt, tekent verhalen op uit de mond van madame Blanc en haar dochter Liliane en pluist uit wat er bekend is van de geschiedenis van het dorp.

Ze vertelt met een ongelooflijke liefde voor het detail over de tijd dat het dorp elektriciteit kreeg, over de geestelijkheid, over wijn, walnoten, tabak, boerenkeuken, slacht, eenden en ganzen. Over truffels en paddenstoelen, kruiden en wilde planten, markten, kermissen, gebruiken, feesten, spelen en over de oudjes en hun sterke verhalen.

Elizabeth Mollison, Melbourne, 1930, studeerde germanistiek aan de universiteit van Melbourne en Bonn. Zij trouwde met Henk Romijn Meijer in 1956. Van 1964 tot 1984 was zij docent aan het Instituut van Vertaalkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2004 is zij permanent woonachtig in Frankrijk.
Elizabeth Mollison
roman
paperback
224 pagina's
isbn 9045701979
9789045701974
prijsindicatie € 18,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018