amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Van het westelijk front geen nieuws

Van het westelijk front geen nieuws

Dit boek wil noch een aanklacht noch een bekentenis zijn, het wil alleen een poging wagen, verslag uit te brengen over een generatie die door de oorlog werd vernield, ook wanneer het haar was gelukt aan de granaten te ontkomen.

recensie NBD|Biblion

Ruim vijfenzeventig jaar na het verschijnen van dit boek is het nog steeds een gigantisch echt, actueel verhaal. Erich Maria Remarque [1898-1970] werd met dit romandebuut terecht wereldberoemd.

Het boek verhaalt van een groep jonge [19 jaar] Duitse soldaten die door hun klasseleraar Kantorek in 1916 worden overgehaald dienst te nemen in het leger. Bijna drie jaar delen ze de strijd, worden volwassen en realiseren zich dat ze »in het landschap van onze jeugd rondstappen als bezoekers«. De een na de ander sneuvelt ten slotte.

Remarque beschrijft realistisch - hij werd november 1916 zelf onder de wapenen geroepen - maar nuchter en daardoor vaak zo beklemmend, indringend en verbijsterend de diepe kameraadschap, maar bovenal de zin- en uitzichtloosheid van het oorlogsgeweld. Een onvergetelijk boek, dat je steeds opnieuw beklemt.
Erich Maria Remarque
roman
208 pagina's
isbn 9061318998
9789061318996
prijsindicatie € 17,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017