amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Bij Begin by Erwin Nas Bruiloft by Erwin Nas Drie Maal by Erwin Nas Lamp by Erwin Nas Pasen by Erwin Nas

't Salon van Johannes

by Erwin Nas

Een illustratie van het evangelie naar Johannes, een getuigenis van het licht.

Onder de titel 't Salon van Johannes zijn een aantal objecten samengebracht die elk een illustratie vormen bij een passage uit het Evangelie volgens Johannes. In deze opstelling refereert de naam Johannes aan Johannes de Evangelist. De titel laat ruimte om in de toekomst werk toe te voegen dat is gebaseerd op andere Johannessen zoals bijvoorbeeld Johannes de Doper of de Johannes van de Openbaring.

Met 't Salon refereer ik aan de Parijse salons, eind negentiende eeuw. Onder de Parijse salon versta ik een door een mecenas bij hem of haar thuis georganiseerde bijeenkomst van kunstenaars en intellectuelen, met diner, voordrachten en conversaties over beeldende kunst, literatuur en muziek. Daarnaast verwijst het salon naar de meest belangrijke verkoop-tentoonstelling van beeldende kunst die jaarlijks in Parijs werd gehouden.

Religieuze kunst ? Oké, omdat het een heilige tekst illustreert. Maar het gaat verder dan dat, het gaat ook over het leven van alledag, tussen vreugde en verdriet, keuzes, studie en spiritualiteit. Maar ook over het ritme van het leven, de dagen en de seizoenen [hoewel winter nog ontbreekt vooral omdat Johannes de geboorte van baby Jezus gemakshalve overslaat].

Het evangelie naar Johannes in de vertaling van Pieter Oussoren eindigt met het woord boeken : »de wereld zou te klein zijn zouden we alle dingen die Jezus heeft gedaan opschrijven in boeken« [hoofdstuk 21].
salon [de (mannelijk & het] ; -s ; salonnetje ; 1863-1872 Frans [Italiaans salone, vergrootwoord van sala [zaal, salon] 1. grote, fraai gemeubileerde kamer, met name als ontvangstkamer, synoniem pronkkamer, mooie kamer : Leo hand een oliekacjel en een bed geplaatst in de salon [Claus]. 2. een dergelijk vertrek bij iemand als geregelde plaats van samenkomst van een gezelschap personen uit de uitgaande wereld, en ook die samenkomst zelf : de salons van madame de Tencin. 4. zaal voor tentoonstelling van schilderijen.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018