amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Theeroos - Jennifer Donnelly

De theeroos roman
Jennifer Donnelly
hardcover, 717 blz
isbn 9026983336
9789026983337
Holkema & Warendorf 2011
prijsindicatie € 19,99

Londen 1888. Fiona Finnegan woont in een van de smalle, armoedige steegjes waar overdag kinderen spelen, 's avonds dieven en hoeren ronddwalen en ´s nachts moorden worden gepleegd. Fiona werkt net als haar vader in de theefabriek van William Burton, maar ze droomt van de eigen winkel die ze ooit zal drijven met haar geliefde Joe.

Haar vader, een bevlogen vakbondsman, krijgt op zijn werk een onverklaarbaar ongluk waaraan hij overlijdt. Vanaf dat moment wordt Fiona´s leven een hel en verliest ze bijna iedereen die haar dierbaar is. Wanneer ze getuige is van een gesprek tussen Burton en een van zijn mannen, weet ze dat haar eigen leven ook gevaar loopt. Ze vlucht naar New York. Daar werkt Fiona zich met groot doorzettingsvermogen en met de hulp van lieve vrienden op vanuit een bescheiden winkeltje naar de top van Manhattans theehandel.

Terwijl ze zint op wraak weet ze een enorme rijkdom te verwerven. En dan is het moment gekomen dat ze terug moet gaan naar Londen, om de geesten uit het verleden het zwijgen op te leggen en om de ultieme en gevaarlijke confrontatie aan te gaan met de enige man die haar leven kan verwoesten. De theeroos is een meeslepende roman over de verwoesting van een familie, over moord en wraak, over verloren en hervonden liefde en over de zoektocht naar vervulling van een vastberaden vrouw.


NBD|Biblion recensie
Lijvige roman, onderverdeeld in drie delen, spelend in Londen op het eind van de 19e eeuw. De jonge Fiona leeft in een sloppenwijk, maar ze is vast van plan zich hier uit te werken en samen met haar vriendje een grote onderneming op te zetten. Helaas, het lot beslist anders, ze drijven uit elkaar en deze sterke vrouw heeft een lange weg te gaan voor haar dromen toch werkelijkheid worden. Het verhaal is goed gebed in de historische context; ook de sfeer van Londen uit die tijd komt goed uit de verf. Boeiend maar zonder veel diepgang.
Londen boeken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018