amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Columba Fietsroute

Peter Verhaak
fietsgids
ringband
128 blz
isbn 9064553556
9789064553554
Pirola 2001
prijsindicatie € 14,75

Columba Fietsroute

naar Schotland en de Hebriden

hoe Ierse missionarissen via Schotland en Noord-Engeland de Lage Landen bereikten

St. Columba was een Ierse monnik die in de vijfde eeuw in een klein bootje met twaalf getrouwen op het Schotse eiland Iona een klooster stichtte. Vandaaruit werd Schotland gekerstend.

In 639 stichtte men een klooster op het eilandje Lindisfarne (Holy island) voor de kust van Oost-Engeland ter hoogte van Berwick upon Tweed. Lindisfarne werd het spiritueel centrum van Noord-Engeland in de zesde en zevende eeuw en de uitvalsbasis voor de missionering onder de Friezen en Saksen in Noord- en Oost-Nederland.

In grote lijnen zou men kunnen zeggen dat de romeins-christelijke beschaving via Ierland, Schotland en Noord-Engeland met St. Willibrord de Lage Landen bereikte.

De fietsroute probeert in de sporen van de opmars van de romeins-christelijke beschaving te treden. Hij begint in Newcastle upon Tyne, per boot vanuit IJmuiden bereikbaar, waar in het klooster Jarrow de hele geschiedenis is opgetekend door de monnik Beda in de achtste eeuw.

Vanuit NewCastle wordt de Hadrian Wall gevolgd, een muur door de Romeinen van Oost naar West door Noord-Engeland aangelegd om het romeinse Britannia te beschermen tegen invallen van de Scotii en Picten. Via Zuid-Schotland gaat de route dan naar de Westelijke eilanden, waar Iona, een eilandje voor de kust van Mull het keerpunt van de route is.

In Zuid- en West-Schotland zijn tal van herinneringen aan St. Columba aan te treffen. Vanuit Iona gaat de route langs Lochs en Glenns ten noorden van Glasgow terug, tussen Glasgow en Edinburgh door, om via het dal van de Tweed weer de Engelse Oostkust, met Lindisfarne en de Farne eilanden te bereiken. Vandaar zakt de route terug naar het Zuiden naar Newcastle.

Schotland
© uitgeverij pirola
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018