amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Soldaten van smaragd - Lanzing

Soldaten van smaragd

De wereld van het KNIL

In de periode 1880-1914 werd Nederlands-IndiŽ als staatkundige eenheid gecreŽerd. De hele archipel werd gewapenderhand veroverd en bezet door het koloniale leger, het KNIL. Van de veldtochten en militaire acties van dit leger bestaan rapporten en verslagen. Er is ook een aantal herdenkingsboeken. Zo is het mogelijk een goed overzicht te krijgen van de talloze krijgshandelingen.

Maar hoe groot was het KNIL eigenlijk? Hoe was het samengesteld? Hoe werden de rekruten opgeleid en waar kwamen ze vandaan? Wat deden de vrouwen bij dit leger en wat was hun positie? En de dwangarbeiders? Hoe was het dagelijks leven in kleine geÔsoleerde fortjes in de binnenlanden en hoe was het om wekenlang met een kleine patrouille door de wildernis te trekken?

Aan de hand van het aantekenboekje van een officier die van 1885 tot 1911 in het KNIL diende, in uiteenlopende functies en op vele vaak afgelegen posten, beschrijft Fred Lanzing in SOLDATEN VAN SMARAGD allerlei onbekende aspecten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.
Fred Lanzing
geschiedenis
paperback, 176 blz
isbn 9045702231
9789045702230
prijsindicatie € 17,50
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017