amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Batavia, de samenleving van Batavia in de 17de eeuw

Batavia

Het vergeten rendez-vous

De samenleving van Batavia in de zeventiende eeuw

De VOC verwoestte in 1619 de Sundanese havenstad Jaccatra, West-Java. Er verrees een nieuwe, onneembare vestingstad: Batavia. Al snel werd dit centrale "rendez-vous" van de VOC-handel in AziŽ een populaire verzamelplaats voor IndonesiŽrs, Chinezen, IndiŽrs en Indo-Portugezen. Spoedig ook bestond de helft van de bevolking uit slaven en slavinnen.

Het koloniale elitebestuur kon deze toeloop beperken maar sociale ontwrichting niet voorkomen. Etnische segregatie werkte niet, het criminaliteitscijfer was hoog, en het Nederlands als omgangstaal sloeg niet aan.

Aan het eind van de zeventiende eeuw sprak het gewone volk plat Portugees of Maleis, hadden vele mannen concubines, en bestraften de schepenen en wijkdominees de ene overtreding na de andere.

Het koloniale experiment "Oud-Batavia" met een gemengde samenleving van 100.000 zielen is al lang uit het collectieve geheugen gewist.

Historicus Henk Niemeijer bracht enkele jaren in de VOC-archieven in Jakarta door om dit vergeten "rendez-vous" van verschillende etnische groepen, culturen en godsdiensten weer boven water te halen.

Hij vertelt hoe Nederlanders overzee zich ruim drie eeuwen geleden krampachtig inspanden voor de inburgering, scholing, kerstening en sociale controle van duizenden Aziaten in een omgeving die geleidelijk aan Indisch ging heten: het grote multiculturele drama overzee.
Hendrik E. Niemeijer
cultuur
paperback
300 blz
9050187234
balans
prijsindicatie € 19,95
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017