amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Oost-Indische voyagie van Wouter Schouten

De Oost-Indische voyagie van Wouter Schouten

door Michael Breet met medewerking van dr. Marijke Barend-van Haeften

Wouter Schouten monsterde in 1658 aan als onderchirurgijn bij de VOC voor een avontuurlijke reis van 7½ jaar die hem langs een groot deel van de toen bekende wereld voerde.

De reiservaringen die de jonge Schouten op schrift stelde markeren de overgang van het beknopte scheepsjournaal naar het uitgebreidere reisverslag. Dit verslag vormt echter ook direkt een hoogtepunt in dat laatste genre, vanwege de uitzonderlijke literaire kwaliteit en de rijkdom aan informatie.

Naast de kleurrijke en vaak humoristische beschrijvingen van het zeeleven en de vele oorlogshandelingen, vallen de uitgebreide beschrijvingen op van de landen, culturen en religies waarmee de chirurgijn in aanraking komt.

Zo vertelt hij op levendige wijze over de gebruiken van de in Batavia wonende Chinezen en hoe ze hun "huiveringwekkende afgoderij en dwaas bijgeloof" praktiseren. Het zijn vooral dit soort beschrijvingen, vanuit het perspectief van een 17de-eeuwse reiziger, die het verslag naast boeiende lectuur ook historisch bijzonder waardevol maken.

Michael Breet
Marijke Barend-Van Haeften
geschiedenis
gebonden
544 blz
z/w illustraties
isbn 905730256X
wallburg pers
prijsindicatie € 49,95
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017