amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Doekoen - Madelon Székely-Lulofs

Doekoen

Madelon Székely-Lulofs
roman
paperback
250 blz
isbn 906718174
kitlv
prijsindicatie € 14,95


'Doekoen' is de laatste Indische roman van Madelon Székely-Lulofs. Ze keert daarin terug naar de rubberplantages op Sumatra, het onderwerp waarmee ze haar debuut had gemaakt. Haar eersteling, 'Rubber' (1931), en de daaropvolgende boeken trokken in binnen- en buitenland sterk de aandacht. Na 1945 werd ze echter nog maar weinig gelezen, de reden dat het bijna vijftig jaar geleden geschreven 'Doekoen' nooit in boekvorm is verschenen.

Deze roman kan de vergelijking met het werk uit haar succesjaren niettemin gemakkelijk doorstaan, en is een aanwinst voor de Nederlands-Indische letterkunde. Centraal in 'Doekoen' staat de botsing tussen Oost en West. Een idealistische chirurg, werkzaam in het koeliehospitaal van de onderneming, laat de inheemsen delen in de zegeningen van de westerse medische wetenschap. Hij ziet zich daarbij geplaatst tegenover een medicijnvrouw, een doekoen, die de bevolking tegen hem opzet. Het leidt tot een conflict dat trauma's achterlaat in het leven van alle betrokkenen, vooral in dat van de jonge Nederlandse planter en zijn vrouw die nog maar onlangs in Sumatra zijn gearriveerd.

De beschrijving van de relatie tussen dit echtpaar is in hoge mate autobiografisch. De schrijfster verwerkt hierin haar herinneringen aan haar eerste huwelijk. Madelon Lulofs is in 1899 geboren in Soerabaja als dochter van een bestuursambtenaar. Achttien jaar oud trouwt ze met een rubberplanter met wie ze naar Sumatra vertrekt. In 1926 eindigt het huwelijk in een scheiding en hertrouwt ze met de Hongaarse planter Laszlo Székely. Met hem verhuist ze in 1930 naar Europa, waar ze afwisselend in Nederland en Hongarije woont. Vanaf dat moment leeft ze van de pen. Haar laatste levensjaren brengt ze door in Amsterdam, waar ze in 1958 plotseling overlijdt aan een hartaanval.
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018