amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Nederlands-IndiŽ boeken

lezen over Indie

Erfgenamen van Indie.

Met vlag en rimpel

Met vlag en rimpel Noord-Zuid in Oost-Indische perspectief
Een internationaal gezelschap van maritiem historici geeft een nieuw perspectief op de Oost-Indische handel en de rol van de VOC daarin.

Noord-Zuid in Oost-Indische perspectief

De wereld van het KNIL.

Soldaten van smaragd

Soldaten van smaragd De ontwikkeling van het zelfbesturend landschap
Vůůr de komst van de Europeanen bestond de Indonesische archipel uit verschillende kleinere rijken. De Nederlandse overheersers maakten gebruik van deze oorspronkelijke structuur voor de decentrale bestuursinrichting van het gebied.

De ontwikkeling van het zelfbesturend landschap

17 november 1869. Voor het eerst bevaart een schip de nieuwe waterweg die de Middellandse Zee met de Rode Zee verbindt. Het Suezkanaal - een bouwkundige titanentoer - verandert de mondiale geografische verhoudingen.

Ook voor de relatie tussen Nederland en zijn oosterse achterland markeert het Egyptische kanaal het begin van een nieuw tijdperk. Het is de tijd van stoom, schroefaandrijving en staal. Voorheen duurde de reis wel acht maanden, afhankelijk van de wind. Maar nu de reis niet meer om Kaap de Goede Hoop gaat, zijn de heuvels van Sumatra al binnen zes weken in zicht.

Tot ver in de 18de eeuw zijn het vooral ambtenaren en militairen die een loopbaan in de Oost ambiŽren. leder ander die naar IndiŽ wil, moet een bewijs van goed gedrag overleggen en twee personen vinden die financieel garant staan. De regering voorkomt daarmee dat Europeanen platzak bij de overheid aankloppen. Dit verandert vanaf 1870, wanneer de Indische markt wordt opengesteld voor particulier ondernemerschap. Vele Delftse ingenieurs schepen zich in om hun geluk te beproeven in de Indische industrie of infrastructuur. In 1880 telt Nederlands-lndiŽ minder dan 60.000 Europeanen. In 1930 is hun aantal gegroeid tot 240.000.

bron : Nederland en de Zee, De reis naar IndiŽ - Annemarie LavŤn, de Volkskrant / Historisch Nieuwsblad, blz 8.
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017