amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Afscheid van Nieuw-Guinea

M. Elands, J. Jansen van Galen, H. Meijer, A. Staarman
geschiedenis
gebonden, 240 blz
isbn 9068683233
9789068683233
prijsindicatie € 29,90

Afscheid van Nieuw-Guinea

Het Nederlands-Indisch conflict 1950-1962

Op 1 oktober 1962 droeg Nederland de soevereiniteit over het westelijk deel van Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. Zeven maanden later ging het gebied deel uit maken van de republiek IndonesiŽ.

Nederland was zijn laatste koloniale bastion in het oosten kwijt en de Papoea's hun hoop op een eigen natie. Hieraan was een langdurig politiek conflict tussen Nederland en IndonesiŽ aan voorafgegaan. Een conflict dat rond 1960 een steeds sterker militair karakter kreeg en in 1962 bijna escaleerde tot een complete oorlog.

In dit rijk geÔllustreerde boek staan vooral de Nederlandse militaire hoofdrolspelers van dit koloniale drama centraal. Na een uitgebreide analyse van alle politieke verwikkelingen komen de militaire gebeurtenissen in Nieuw-Guinea uitvoerig aan bod. De beschrijving van de primitieve inzetomstandigheden voor de ruim 25.000 uitgezonden Nederlandse militairen en van de wijze waarop zij samen met de Papoea's - burgers, politie en militairen - het hoofd boden aan de Indonesische infiltraties, brengt deze roerige episode opnieuw tot leven.

Duidelijk wordt dat veel veteranen met gemengde gevoelens op hun uitzendervaringen terugkijken. Een deel van hen heeft het tragische lot voor de papoea-bevolking, dat als een rode draad door dit boek loopt, nooit helemaal kunnen of willen loslaten.
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017