amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Papoea-Nieuw-Guinea

boeken lezen

Sinds Sabine Kuegler de jungle van West-Papoea moest verlaten, heeft ze last van heimwee, een brandend verlangen naar het paradijs van haar kindertijd.

Terug naar de jungle - Kuegler

Terug naar de jungle - Kuegler Schuldig zwijgen
Daarna werd het vrijwel stil rond Papua. Geheel ten onrechte. De Papua's werden hardhandig onderworpen aan de Nieuwe Orde.

Schuldig zwijgen

De kleine roodharige Janna van Dalen groeit op in Bougainville. Zij brengt haar jeugd door in de jungle van Papua Nieuw-Guinea.

Hemel vol postzegels

Hemel vol postzegels Papua, een geschiedenis
Geschiedenis van Westelijk Nieuw Guinea.

Papua, een geschiedenis

Papoea sprookjes
Nieuw-Guinea kent geen geschreven taal, maar wel een uitgebreide verteltraditie. In een maatschappij die weinig sociale geledingen kent, bestaan geen aparte vertellers. Een uitzondering vormen de mythen - zoals scheppings-mythen en stam-mythen - die als de absolute waarheid worden beschouwd.

Papoea sprookjes

Op 21 mei 1910 wordt in Artis te Amsterdam een feestbanket gehouden ter viering van het slagen van de tweede Zuid Nieuw-Guinea expeditie.

Zwarte mensen, witte bergen

Zwarte mensen, witte bergen - Lorentz Afscheid van Nieuw-Guinea
Op 1 oktober 1962 droeg Nederland de soevereiniteit over het westelijk deel van Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties.

Afscheid van Nieuw-Guinea

Het eiland Nieuw-Guinea of in het Indonesisch Pulau Irian behoort deels tot Indonesie en is deels een onafhankelijke staat. Het Indonesische westelijke deel heet Papoea, voorheen Irian Jaya, en West-Papoea. Het zelfstandige oostelijk deel heet Papoea-Nieuw-Guinea.
De hoofdstad van Papua-Nieuw-Guinea is Port Moresby, het land beslaat een deel van het eiland Nieuw-Guinea.
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017