amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Schuldig zwijgen - Lagerberg

Schuldig zwijgen

de Papua in zijn bestaan bedreigd

Nederlands Nieuw-Guinea [het tegenwoordige Papua] werd formeel in 1963 overgedragen aan de republiek Indonesië. Er ging een periode van toenemende militaire en diplomatieke spanningen tussen Indonesië en Nederland aan vooraf.

De Verenigde Staten dwongen in 1962 met de »Overeenkomst van New York« een akkoord tussen beide landen af, waarin de nauwst betrokkenen, de Papua's, niet of nauwelijks waren gekend.

Het doek was gevallen. De spanning was geweken en een tijdperk was afgesloten. Nederland voelde zich bevrijd van een zware last. De relatie met Indonesië herstelde zich daarna snel.

Regering, parlement en het overgrote deel van de vaderlandse media deden hun best om de kwestie, die jarenlang het binnenlands politieke toneel had beheerst, voorgoed naar de achtergrond te dringen. Dit schuldig zwijgen duurde voort tijdens en na de zogenaamde »Act of Free Choice« die de Papua's in 1969 kregen voorgeschoteld.

Deze volksstemming gehouden onder supervisie van de Verenigde Naties, kon de toets van het volkenrecht niet doorstaan, maar werd wel internationaal snel gelegitimeerd. Ook door Nederland.

Daarna werd het vrijwel stil rond Papua. Geheel ten onrechte. De Papua's werden hardhandig onderworpen aan de Nieuwe Orde.
K. Lagerberg - reisverslag - paperback - 301 blz - 907432892X - 9789074328920
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018