amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Veroverde vergeving - Gobodo-Madikizela

Veroverde vergeving

Oog in oog met de Zuid-Afrikaanse "killer" Eugene de Kock

Pumla Gobodo-Madikizela groeide in de jaren vijftig op in de zwarte townships van Zuid-Afrika en nam als psychologe deel aan Desmond Tutu's Waarheids- en Verzoeningscommissie.

In dit zeer indringende boek beschrijft zij haar persoonlijke ontmoeting met de blanke Eugene de Kock, chef van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en leider van de doodseskaders tijdens het apartheidsregime. Zij bezoekt hem in zijn cel, waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzit en leert daar een heel andere man kennen dan ze verwacht had.

In de vele uren samen met De Kock is zij getuige van de complexe realiteit die begrippen als "goed" en "kwaad" kunnen aannemen.

Wat doen we als we erachter komen dat iemand met zo veel bloed aan zijn handen oprecht berouw toont voor zijn daden, dat hem zijn daden daadwerkelijk worden vergeven door nabestaanden van slachtoffers? Wat is de ware betekenis van vergeving?

Gobodo-Madikizela vertelt over de universele tegenstrijdige gevoelens die het omgaan met spijt en vergeving kunnen oproepen in een wereld waar verzoening tussen vroeger strijdende partijen een levensvoorwaarde is.

Pumla Gobodo-Madikizela nam als psychologe deel aan de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Tijdens haar verblijf aan the Harvard Divinity School in de VS werkte zij aan dit boek. Naast vele andere activiteiten werkt zij ook voor Unicef.

Pumla Gobodo-Madikizela
geschiedenis
paperback, 200 blz
9050186181
prijsindicatie € 16,50
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018