amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Blinde passagiers - Brokken

De blinde passagiers

Vier passagiers varen op een vrachtschip mee, twee als verstekeling. Terwijl zij tussen de containers in het onderste ruim een verbeten strijd leveren tegen dorst en uitputting, zoeken op het dek Adriana, de vrouw van de roerganger, en Maurice Schotel toenadering tot elkaar.

Schotel koos voor de zee omdat hij geen bevrediging meer vond in zijn werk. Hij groeit uit tot de centrale figuur van De blinde passagiers. Hij wint het vertrouwen van de bemanningsleden, hij trekt zich het lot aan van de verstekelingen, die hun leven op het spel zetten om de nieuwe wereld te bereiken, en hij raakt in een even onstuimige als moeizame affaire met Adriana verwikkeld.

Achtervolgd door rampspoed steekt het schip de oceaan over. Het doet Cuba aan en Curaçao, het zet koers naar de eenzame wateren van Zuid-Amerika. Maar hoe ver ze ook varen, de hoofdpersonen komen niet los van hun verleden. Maurice Schotel aanvaardt dat als laatste. Dan blijkt hoezeer zijn jeugd verbonden is geweest met havens en schepen.

De blinde passagiers is een verbijsterend verhaal. Over vriendschap, liefde en rebellie, over een verminkte vader, een gedroomde moeder, de laatste Maria Reygersbergen en over de zee, die weer even grimmig is als eertijds.
Jan Brokken
roman
paperback
415 blz
prijsindicatie € 12,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017