amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

abcB

baal
baal by erwin nas

bamboe

Benaming voor een groot aantal tropische grasachtige plantensoorten. Het woord bamboe stamt uit het Maleis en is in vrijwel alle talen identiek.

De stengel van bamboek bestaat uit dichte parallelle, ronde vezelbundels en is van binnen hol. De buitenzijde van de stengel wordt op geregelde afstand onderbroken door knopen waar het blad in waaiers hecht.

De stam van bamboe variëert van enkele centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De plant gedijt in sterk uiteenlopende klimaten, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. De bamboe verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen.

Bamboe groeit heel snel, het is de snelst groeiende plant ter wereld. Bekende soorten zijn Bambusa arundinacea en Bambusa vulgaris.

bamboe - het nieuwe katoen

Het gebruik van bamboe is heel divers. Twee veelbelovende toepassingen : de bamboevezel als grondstof voor kleding en papier. Bamboo wear en baboo paper.

Waarom bamboe in plaats van katoen ?

Bamboe één van de weinige onuitputtelijke grondstoffen ter wereld. Na de oogst groeit bamboe gewoon weer door.

Bamboe is heel zuinig met water, het behoeft geen extra besproeiing.

Bamboe is heel sterk gewas en groeit zonder kunstmatige bescherming als bestrijdingsmiddelen.

Bamboe gedijt vrijwel overal, in heel uiteenlopend landschap en klimaat.

De wortels van bamboe veroorzaken geen gronderosie. Door de enorme fijne structuur berschermen de wortels van bamboe juist de grond.

De opbrengst van bamboe is per vierkante meter veel hoger van bijvoorbeeld katoen.

In tegenstelling tot bamboe is katoen is één van de grootste vervuilers van onze planeet.

Van Dale Groot Woordeboek der Nederlandse Taal geeft een aantal woorden met bamboe als voorvoegsel :

bamboebeheer - bamboebeton - bamboebos - bamboebrug - bamboefluit - bamboegordijn - bamboehoed - bamboekoker - bamboeladder - bamboelans - bamboenijverheid - bamboepapier
bamboeplant - bamboerat - bamboeriet - bamboerotting - bamboeschade - bamboescheut - bamboespeer - bamboesplinter - bamboespruit - bamboestengel - bamboestoel - bamboestok - bamboesuiker - bamboetafel - bamboevezel - bamboe - bamboe

bord
bord

bruna

btw-nummer

Elke keer als ik met Strato contact heb krijg ik de volgende mededeling : De rekening wordt inclusief 21% BTW aangemaakt.

Uit een controle van de opgegeven gegevens is gebleken dat deze niet overeenkomen met de gegevens in de Europese databank. Het gaat hierbij specifiek om de combinatie van bedrijfsnaam, btw-nummer en het adres. Als Duits bedrijf mag STRATO haar buitenlandse klanten alleen vrijstellen van btw als de gegevens exact overeenkomen met de gegevens die bij de Belastingdienst zijn aangegeven. Tsja.

bubbeltje, babbeltje, knabbeltje

bBbBb
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018