amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Binnen is het donker, buiten is het licht

Binnen is het donker, buiten is het licht

In dit dorp belandt niemand bij toeval. Mensen die hier wonen, zijn aan het zicht onttrokken. Wie zegt dat ze bestaan ? Dickisoni is een doorsneedorp in Malawi. Zonder daken van golfplaat. Zonder ossenkar. Zonder groot vee. En zonder de zekerheid dat er morgen te eten is.

In een stijl die zo kaal is als de huizen beschrijft Dick Wittenberg in Binnen is het donker, buiten is het licht een jaar uit het bestaan van dit dorp. Een leven in alledaagse armoede zoals dat voor de helft van de wereldbevolking normaal is. De melaatse oude man. De jongen met de banjo. De man met de twee vrouwen. Hoe redden ze zich ?

Het dorp leeft op als er opeens genoeg maismeel en kunstmest is. Maar de weduwe met de stinkende dekens komt niet vooruit, wat ze ook doet. De jaloerse echtgenoot aast op gruwelijke wraak. Alleenstaande vrouwen zijn niet veilig. Dit dorp van de armen is rijk aan geheimen.

De foto's van Jan Banning onderscheiden zich door hun verstildheid en oog voor detail. Ze laten de bewoners in al hun waardigheid zien.

kroniek van het naakte bestaan in een Afrikaans dorp in Malawi

Dick Wittenberg [tekst]

Jan Banning [fotografie]

9045014661 - 9789045014661
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018