amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Verdwenen vrouw - Assia Djebar

De verdwenen vrouw

In beeldend proza wordt stukje bij beetje de levensgeschiedenis van Zoulikha, verzetsheldin uit de Algerijnse Onafhankelijksoorlog [1954-1962] verteld. Zoulikha werd in 1916 geboren in Marengo, in de Algerijnse Sahel. Haar leven stond in het teken van onafhankelijkheid en verzet tegen overheersing.

De dochters van Zoulikha en andere vrouwen uit haar omgeving vertelden aan de schrijfster hun herinneringen. Het zijn verhalen over de moedige, strijdbare moeder, over de angsten en de uiteindelijke arrestatie en verdwijning van Zoulikha.

De schrijfster, tevens historica en filmmaakster, maakte twintig jaar geleden al een film over Zoulikha. Het boek geeft niet alleen een indringend beeld van haar leven, dat zo tragisch eindigde, maar het doet ook de tijd van de onafhankelijkheidsoorlog herleven.

Djebar eindigt, zoals ze in haar meeste boeken eindigt, met een wanhoopskreet over het verscheurde en gewelddadige Algerije van nu. Van de Frans-Algerijnse auteur [1936] zijn eerder in Nederland de boeken 'Oneindig is de gevangenis', 'Ver van Medina', 'De schaduwkoningin' en 'Nachten in Straatsburg' verschenen. Gebonden; vrij kleine druk.

bron : Biblion recensie, Trix Westeneng
Assia Djebar
roman
gebonden, 192 blz
9044502964
de geus
prijsindicatie € 18,90
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018