amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Rots der struikeling

Rots der struikeling - Boeli van Leeuwen

'De rots der struikeling', in 1960 bekroond met de Vijverbergprijs, is met recht een klassieker uit de Nederlandse literatuur. De roman is wellicht het enige werk dat, behalve in de originele gebonden en paperbackedities, in drie pocketreeksen werd gepubliceerd, te weten als Salamander pocket, als Rainbow pocketboek en als Ooievaar.

'De rots der struikeling' is het verhaal van Eddy Lejeune, die in Curacao opgroeit, in Nederland studeert, in een concentratiekamp belandt en in Venezuela op raadselachtige wijze aan zijn eind komt bij het zoeken naar diamanten.

Deze opmerkelijke roman vertelt dit relaas in een sterke dagboekvorm en begint bij het einde van zijn leven. Daarvoor wordt zijn schooltijd beschreven, zijn opgroeien in een pleeggezin, de oorlog die hem als student overvalt, het kamp. Met name zijn oorlogservaringen blijken van grote invloed te zijn op zijn denken.

'Het directe taalgebruik, hard, soms grof; de plastische taferelen geschilderd met meesterhand en met een strenge soberheid van woorden, scheppen een nerveus, snijdend verhaal. Je leest het in n adem uit.' - F. Castillo in El Dia, Mexico, 1964

'Dit boek bevestigt het idee dat literatuur en cultuur heden ten dage universele geldigheid hebben. Hoewel de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt - Curacao - voor de meesten van ons onbekend is, identificeren wij ons met de fundamentele waarden van de mens, zijn onveranderlijke karaktertrekken, ongeacht tijd, afstand, gewoontes en belangen.' - Angelina Muiiiz in Excelsior, Mexico, 1964
Boeli van Leeuwen
roman
paperback, 176 blz
isbn 9062651194
9789062651191
prijsindicatie € 12,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017