amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Een sjtetl in de tropen
de Asjkenazische gemeenschap op Curacao
Jeanette van Ditzhuijzen
hardcover
246 blz
isbn 9460220444
9789460220449
prijsindicatie € 24,50

de Asjkenazische gemeenschap op Curacao
In de jaren '20 van de vorige eeuw ontvluchtten veel Joden de armoede en het antisemitisme van Oost-Europa. Eigenlijk wilden ze naar Amerika, maar vanaf 1926 kwamen Asjkenazische Joden, vooral afkomstig uit Polen en Roemenië, ook aan op Curaçao.

Daar werden de arme Oost-Europese Joden aanvankelijk door hun welgestelde Sefardische geloofsgenoten afgewezen. Desondanks hadden ze zich binnen 15 jaar stevig op het eiland verankerd. Vooral de naoorlogse jaren vormden de hoogtijdagen van de Asjkenazische gemeenschap op Curaçao. Ze bezaten inmiddels de meerderheid van de winkels in Punda en hadden onderling een zeer hechte band.

Het tropische Curaçao leek in feite een kleine sjtetl, een Oost-Europese stad waar veel, soms zelfs uitsluitend Joden wonen. In de loop der jaren zijn veel Joden ook weer vertrokken. Tegenwoordig wonen nog maar iets meer dan 100 Asjkenaziem op het eiland. Maar allemaal herinneren ze zich nog het sjtetl-gevoel uit de tweede helft van de twintigste eeuw, dat Jeannette van Ditzhuijzen heeft opgetekend.

boeken over Curacao
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017