amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

De koloniale speeltuin

de Antillen achter de schermen
Miriam Sluis
paperback, 263 blz
isbn 9044616056
9789044616057
Prometheus - 2010
prijsindicatie € 19,95
Koloniale speeltuin - Miriam Sluis
Op 10 oktober 2010 werd het Koninkrijksdeel Nederlandse Antillen opgeheven. Curacao en Sint Maarten werden aparte Koninkrijksdelen ; Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden »openbare lichamen«, en werden onderdeel van het Koninkrijksdeel Nederland. Met dit boek wordt een indruk gegeven van wat de lokale bevolking op elk der deze vijf eilanden denkt over deze ingrijpende staatkundige herstructurering.

Miriam Sluis beperkt zich nadrukkelijk niet tot vijf voormalige Antilliaanse eilanden, maar besteedt ook aandacht aan de geopolitieke context van deze staatkundige herstructurering, met veel aandacht voor de driehoeksverhouding V.S.-Nederland-Venezuela, wat vooral van belang is voor het grootste eiland Curacao.

Ook staat zij stil bij de migratie van Colombia naar Aruba, de politieke ontwikkelingen op Aruba en de impact van de verkiezingen in 2010 in Nederland op de Antilliaanse inwoners van Amsterdam-Zuidoost. Tussen de regels door spreekt zij ook over »de in slavernij en kolonialisme gewortelde tegenstellingen«. Een verklarende woordenlijst, literatuurlijst en register completeren deze uitgave waarin de staatkundige ontmanteling van de Antillen uitstekend wordt gedocumenteerd.

NBD|Biblion recensie, Walter Palm
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017