amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Tropenkolder
roman
Marcel de Jong
paperback
411 blz
Passage - 2010
isbn 9054522194
9789054522195
prijsindicatie € 17,90

Tropenkolder - De Jong
Een roman met Bonaire als afschrikwekkend decor. Leraar Frank Andeweg begint vol idealisme een bestaan op Bonaire; buiten de schooluren werkt hij als journalist. Maar het botert niet met schooldirecteur Maduro en diens slijmerige rechterhand, de concierge Tanga.

Bovendien worden zijn onthullende krantenbijdragen niet erg gewaardeerd op het eiland. De politieke tegenstanders Pieters en Janga houden zich staande met loze beloften, chantage, omkoping en vriendjespolitiek. De kritische journalist begrijpt volgens hen niets van de eilandmentaliteit.

De Nederlandse ziekenhuisarts Viola wordt weggepest. Zijn relatie met de Antilliaanse Milly loopt fout, als buurvrouw Marisela zwanger van hem raakt, rest hem alleen de gedachte aan abortus.

Een wel erg zwartgallige roman over claustrofobie, neokolonialisme, wanhoop en de machteloosheid om de culture-gap te overbruggen. Bij vlagen wel zeer overtuigend geschreven, al had een goede redactie nog veel kunnen doen. Wie deze roman over het benepen Bonaire als gat van ontucht, corruptie en luidheid heeft gelezen, zal zich daar nooit meer vestigen.

NBD|Biblion recensie - Michiel van Kempen   -   meer boeken over de Bonaire
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017