amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Tango

Tango

De bewogen geschiedenis van een dans

De tango beleeft een grote renaissance in Europa. De tangosalons in Nederland puilen uit. De dans wordt echter omgeven door een hoop clichés en mythen. Reden voor Arne Birkenstock en Helena Ruegg, zelf professionele tangomuzikanten, om de sociale, politieke en culturele achtergronden van de kunstvorm bloot te leggen.

De auteurs laten zien dat de invloeden die zich in de Argentijnse muziekvorm vermengden even divers waren als de herkost van de immigranten uit Italië, Spanje en Oost-Europa.

Ze volgen de geschiedenis van de tango, die als een uitingsvorm van de onderste bevolkingslaag in de sloppenwijken van Buenos Aires begon en pas door de bovenlaag in Argentinië geaccepteerd werd nadat hij rond 1916 zijn weg naar de Parijse salons gevonden had.

De bloeitijd van de salontango, de vernieuwing van de muziek door Astor Piazzolla, de tweede bloeiperiode van de tango in Europa, ontstaan door de tangomuzikanten in ballingschap ten tijde van de junta, en de ontwikkeling van de tango van pure dansmuziek tot kunstmuziek worden uitvoerig belicht.

In 'Tango' komt aan de hand van een reeks portretten van muzikanten, componisten en tekstdichters een heel tijdperk, van 1880 tot 2000, tot leven.
Arne Birkenstock
& Helena Ruegg
geschiedenis
paperback
260 blz
isbn 9029504285
9789029504287
Arbeiderspers
prijsindicatie € 17,95
Argentinie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018