amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
De kleur van de tango

Alicia Dujovne Ortiz
roman
paperback
240 blz
isbn 9050004431
9789050004435
Vassallucci
prijsindicatie € 12,90

De kleur van de tango

Beter nog dan door de liefde, leer je een man kennen door de tango. 'De kleur van de tango' is een roman over bet roodharige meisje Mireille dat model stond voor Toulouse-Lautrec's beroemde schilderij 'Au salon de la Rue des Moulins', van bet bordeel waar hij soms dagenlang zijn tijd doorbracht.

Uitgaande van een tekst van Julio Cortázar over dit schilderij, schreef Ortiz deze boeiende roman over een meisje van vlees en bloed. Als jong meisje komt Mireille vanuit dezelfde geboorteplaats als de grote schilder naar Parijs, om aldaar in een bordeel te gaan werken. Hoewel genereus in haar liefde voor de schilderende dwerg, grijpt ze haar kans wanneer een Argentijnse vleeshandelaar haar een glorieuze toekomst in Buenos Aires voorspelt.

Eenmaal daar wordt ze gegrepen door de tango, want zoals Ortiz schrijft: 'Als de tango op de vloer op je voeten lag te wachten, kwam dat omdat het je lot was.' Een van de vele mannen met wie ze in aanraking komt is de nog zeer jeugdige Carlos Gardel, die ze inwijdt in de liefde.

Als in 1935 de bordelen worden gesloten en Gardel verongelukt, keert Mireille terug naar haar geboortedorp om daar een oude rekening te vereffenen. 'De kleur van de tango' is een gepassioneerde roman over muziek, kunst en (betaalde) liefde, over beroemde mannen en over de tango als lotsbestemming.


Alicia Dujovne Ortiz is geboren in Buenos Aires, waar ze als journaliste werkte voor La Nación en La Opinión. Ze woonde sinds 1978 in Parijs, maar is recent weer naar Argentinië teruggekeerd. Ze publiceerde reeds drie romans en de eveneens bij Vassallucci verschenen biografie van Eva Perón, getiteld 'De Madonna van de armen'.

Argentinie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018