amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas

Salvador Dali

11 mei 1904 - 23 januari 1989, Figueres, Catalunya

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol

bestel een boek over Dali Wel wordt gezegd dat Salvador zich als Pollux zag en zijn overleden broer als Castor ; zie Rosa M. Maurell, Mythological References in the work of Salvador Dalí : the myth of Leda op salvador-dali.org

Dali

colour library
Christopher Masters
paperback, 49 blz
46 kleur illustraties
071483338X

At the fantastic price the Phaidon Colour Library series provides incomparable value.
The series has always been highly regarded for its insight and authority, providing an invaluable introduction to key artists and movements in art history. Each volume contains an introductory essay, forty-eight full-page colour plates, accompanied by extensive notes, and numerous comparative illustrations in colour or black and white.


Dali

art & ideas
Robert Radford
paperback, 16 x 22 cm
illustrations col & b/w
352 pages, 0714834114
Phaidon Publishers

This thought-provoking book re-evaluates the work of one of the best-known and most visually influential artists of the twentieth century. Robert Radford traces Dalí’s career from the crucial early years in Spain, to membership of the Surrealist group in 1930s Paris, then on to New York and Hollywood, where his purposefully extravagant behaviour made him a media star.

The influential figures in his life – Federico Garcia Lorca, Luis Buñuel, his wife Gala – are introduced as the book explores Dalí’s diverse work as painter, writer, film-maker, illustrator, jewellery designer, myth-maker and performance artist.

contents :
- Introduction
- False Memories and Real Passions: Growing up in Catalunya
- Modern Painters in their White Studios : The Student Years
- Illuminated Pleasures: Arrival in Paris
- Systematized Confusion: The Surrealist Years
- Living in the Atomic Era: Dalí in America
- Wearing the Uniform of the Celebrity: Dalí and the World
- Spectacles and Illusions: The Museums of Dalí
- The Persistence of the Embarrassing Genius: Reappraising Dalí
- Glossary, Brief Biographies, Key Dates, Map, Further Reading
- Index


Mijn leven als genie

De teksten vormen een keuze, samengesteld uit zijn omstreden autobiografie ; uit zijn dagboek van 1952 tot 1963, en uit de gesprekken die Alain Bosquet met hem voerde.

Salvador Dali is een genie, daar is geen twijfel over mogelijk, al zegt hij het zelf. Hij bezit weinig bescheidenheid, maar daar tegenover staat zijn vurige oprechtheid. In Mijn leven als genie toont Dali ons zijn eigenlijke karakter en ontdoet hij zich met een arrogante brutaliteit van zijn geheimen.

Salvador Dali, autobiografie, paperback, 272 blz, 904500884X


Dagboek 1919 - 1920

Salvador Dali -1904-1989- was een veelzijdig kunstenaar : schilder, ontwerper, cineast en schrijver van uitzonderlijke teksten. Dit jeugd-dagboek, geschreven toen Dali rond de zestien jaar oud was, vormen de fascinerende eerste literaire vingeroefeningen van een briljante geest die zijn hele leven op zoek is geweest naar zijn autobiografie.

Waar te nemen valt hoe Dalí in zijn jonge jaren al werd gegrepen door thema's en obsessies die in zijn latere werk zouden terugkeren. De adolescente Dali schildert hier het innerlijk panorama van een ontluikend genie waarin observaties van zijn »petit monde« en de grote wereld elkaar met grote ongedwongenheid afwisselen.

Een uitgebalanceerde mengeling van naïviteit en rijpe geest die de lezer met een vlotte pen meevoert van het Rode Leger naar algebra-sommen, van rellen in de Kamer van Afgevaardigden naar zijn verliefdheid op Carme, van het fusilleren van anarchisten naar de melancholie van het avondrood.

Het manuscript van dit dagboek werd kort geleden voor het eerst in het Catelaans gepubliceerd en vindt zijn oorsprong in een aantal schriften die werden ontdekt na Dali's dood.

Salvador Dali, dagboek, gebonden boek, 270 blz, isbn 9074622143, 9789074622141, MKW Uitgeverij


Gala - Dali

Vrouw, muze, mythe
Sophie Delassein
biografie, gebonden boek, 256 blz, 9789058314383

Gala Dali is een van de meest omstreden vrouwen uit de kunstgeschiedenis.

Ze was muze per uitstek, la femme sublime, de mythische vrouw, maar ook de keiharde zakelijke agent van de geniale surrealistische kunstenaar Salvador Dali, die haar »mijn bloed, mijn zuurstof, mijn engel van het evenwicht« noemde.

De Russische Gala Diakonoff [1893], was getrouwd met de Franse dichter Paul Aluard toen zij in de zomer van 1929 de negen jaar jongere Salvador Dali ontmoette. Ze verliet man en dochter voor deze excentrieke kunstenaar, om met hem in een dorpje aan de Spaanse kust te gaan wonen. De koppige Gala wordt voor de schilder al snel een ideale bondgenote met wie hij de wereld kan veroveren, en hij vereeuwigde haar op vele schilderijen.

Hun leven lang is Gala voor Dali een toonbeeld van perfectie en zal zij de stuwende kracht achter zijn creativiteit zijn.


Buñuel, Dalí en Lorca

het eeuwige raadsel
A. Sanchez Vidal, kunst, cinéma, paperback, 320 blz, isbn 9074328512, 9789074328517, IJzer Uitgeverij

Buñuel, Dalí en Lorca ontmoetten elkaar begin jaren twintig op de Residencia de Estudiantes, een studentenhuis in Madrid, en werden boezemvrienden.

De vriendschap tussen deze drie Spaanse jongens die later wereldberoemd zouden worden, spatte uiteen toen Buñuel en Dalí in hun surrealistische film Un chien andalou de poëzie en het toneel van Lorca op de hak namen.

Maar deze breuk betekende niet dat ze elkaar uit het oog verloren : hun hele leven lang bleven ze elkaar in hun werk bestoken met commentaar. Dit boek vertelt over deze vriendschap en de invloed ervan op hun werk.


Film & Dali
Un chien andalou
Destino
l'Age d'or


Dali, 15 jaar leven met Salvador Dali

De zangeres Amanda Lear is door haar turbulente levenswandel en de mysteries die ze om zichzelf heeft opgebouwd een geliefd onderwerp van de roddelpers. Veel van de mytische verhalen vinden hun oorsprong in Amanda's 15 jaar lange vriendschap met de grote surrealistische schilder Salvador Dali.

Rond de exentrieke Spanjaard zijn trouwens ook vele mythes ontstaan. Wat is er waar van de geruchten over zijn seniliteit, de vervalsingen, gewetenloze advocaten en de gevangenschap in zijn eigen huis ?

Amanda Lear geeft antwoord op deze vragen. In de vijftien jaar dat zij Dali's vriendin en vertrouwelinge was, heeft zij de schilder en zijn omgeving zeer goed leren kennen. Amanda Lear's boek geeft voor het eerst een eerlijk en uniek verslag van het leven van Dali.

Dertig foto's uit Amanda's fotoalbum completeren de tekst.

Dali's atelier was een openbaring. Een prachtig oud-Spaanse deur verdedigde de toegang en je moest ook nog enkele treetjes af voor je in de tjokvolle studio stond. Een magisch oord. Het atelier wed in de linkerkant in beslag genomen door een trap die naar een wat hoger gelegen gedeelte voerde, waar stapels boeken en de meest uiteenlopende voorwerpen dooreen lagen. blz 32

Als je het atelier verliet kwam je in een kleine salon met een groot raam waarin de zee als in een schilderijlijst werd gevangen. dat heette de caravol [Catalaans voor slak] en Dali noemde dat vertrek zo omdat er een lamp op tafel stond in de vorm van een slak. blz 32/33

De met bomen beplante tuin liep vanaf de heuvel tot aan zee door. We kwamen voorbij de toren en de duiventil en zo bereikte we wat me op het eerste gezicht een berg afval leek : oude banden, stukken hout, bouwstenen, brokken ijzer, over meters verspreid. Hij had deze stapel afval opgebouwd voor een scène in de documentatiefilm van Jean Christophe Averty, Dali in Port Lligat. blz 33

Dali, 15 jaar leven met Salvador Dali - Amanda Lear, 9789032502232, isbn 9032502239, 207 blz, paperback

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018