amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Nagelaten verhaal - Y. Allas

Een nagelaten verhaal

Voor een documentaire gaat de hoofdpersoon, een schrijfster van Somalische afkomst, terug naar haar geboortestreek. Wil de filmploeg gretig iedere emotie van het weerzien vastleggen, de hoofdpersoon zoekt naar wat er van het verleden is overgebleven.

Nu eens spelen de gebeurtenissen zich af in 2007 in Amsterdam, dan weer in haar geboorteplaats in 1964. De hoofdpersoon zoekt naar een bevestiging van haar herinneringen, bang als ze is deze kwijt te raken. Ze wil haar leven en haar afkomst begrijpen.

Het blijkt dat de kern daarvan te vinden is in de liefde van haar ouders voor elkaar, hun verzet tegen de tradities van de familieclan. Talloze onderwerpen weeft de Nederlands-Somalische actrice en schrijfster [1967] door de gebeurtenissen heen : traditie, clandenken, geloofsdwang tegenover vrijheid, geloofsafval en hoop.

In de stijl van deze roman met onthullende tegenstellingen en spiegelingen grijpt de schrijfster terug op de orale traditie van haar volk, waarin het magische zo'n grote rol speelt. Uit deze goed geschreven en ingenieus gecomponeerde roman blijkt hoe hoog de prijs voor de vrijheid is. Paperback; normale druk.

NBD|Biblion recensie - Gerard Oevering
Yasmine Allas
roman
paperback
isbn 9023440943
978902344094
prijsindicatie € 18,90
YyYyY Amsterdam Yasmine Allas Somalie AaAaA
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018