amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Portretten en een oude droom - Kader Abdolah

Kader Abdolah
roman
gebonden
187 blz
isbn 9044502387
9789044502381
De Geus
prijsindicatie € 12,50

bestel

Portretten en een oude droom

Een Afrikaans verhaal

De Perzische journalist Aboe Nasr, die al geruime tijd in Nederland woont, maakt met twee Nederlandse dichteressen een reis door Zuid-Afrika. Hij kent het land nog uit zijn studententijd, toen de anti-apartheidsstrijd een lichtend voorbeeld was voor de linkse oppositie in zijn land. Hij hoopt eindelijk de kameraden van weleer te ontmoeten.

Maar alles loopt anders dan hij had verwacht. Niet alleen komt hij onderweg een Afrikaanse vrouw tegen die de slaap van hem wegneemt, het Zuid-Afrikaanse landschap roept ook sterke herinneringen bij hem op.

In zijn dromen ziet hij telkens weer vrienden en kennissen uit het verleden, en opeens komt hij ook de hechte vriendengroep tegen aan wie hij over zijn verre reizen placht te vertellen. Zij houden hem gezelschap op zijn reis.

Vroeger waren deze vrienden wat jonger dan hij en keken ze tegen hem op. Nu zijn ze nauwelijks ouder geworden, maar mengen ze zich in het verhaal. De journalist beseft dat hij op deze manier eindelijk een schuld kan inlossen tegenover zijn oude vrienden.

Hoewel hij weet dat er van de vijf getrouwen inmiddels drie zijn omgekomen en twee gevangengezet, geeft hij ze in Zuid-Afrika hun vrijheid terug. In de roman wordt zijn Zuid-Afrikaanse avontuur van nu subtiel vervlochten met de stemmen van vroeger.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018