amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
De zwarte monnik
detective
Boris Akoenin
paperback
379 blz
isbn 9044503138
9789044503135
prijsindicatie € 19,90

bestel

Zwarte monnik - B. Akoenin
Tweede deel in de detectivetrilogie rond speurnon Pelagia [deel 1 is »De witte buldog«]. De verhalen spelen zich af in 19e eeuws Rusland. De roodharige Pelagia is een pittige, nieuwsgierige non, lerares in een Russisch provinciestadje, dol op haar excentrieke breiwerkjes, en op speuren.

In de buurt van een afgelegen klooster wordt een geheimzinnige, zwarte monnik gezien die zweeft boven het water en griezelige dingen orakelt. Als de door bisschop Mitrofani gestuurde [mannelijke] onderzoekers het er slecht afbrengen, grijpt zuster Pelagia haar kans en gaat stiekem op onderzoek uit. Ze beleeft spannende avonturen waarbij haar breiwerkje haar redding wordt.

Een barokke, geestige misdaadroman, geschreven in bloemrijke taal en bevolkt door een stoet van kleurrijke personages, niet altijd even makkelijk uit elkaar te houden. Weinig spanning, wel veel humor, sfeer, en allerlei verwikkelingen en uitweidingen die je een boeiend inkijkje in het 19e eeuwse Rusland geven.

De vertaling van deel 3 van deze trilogie »De rode haan« verscheen tegelijkertijd met dit deel. Akoenin [Georgie, 1956] schreef ook een succesvolle zevendelige historische detectiveserie rond politieman Fandorin, in vele talen vertaald. Paperback met kleine druk.

NBD|Biblion redactie   -   boeken over Boris Akoenin
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018