amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

B. - auteur is b. schrijver

In haar boek Doorkijken onderzoekt kunstjournalist Marel Brem de rol van kunst in het alledaagse, ze vertelt hoe de Francaise Sophie Calle haar heirin de weg wees.

Peter Buwalda : »Ik vind reizen echt een overschatte bezigheid. het enige wat ik echt leuk vind op reis, is goede boeken lezen. Maar ja, dat is toch een beetje alsof je naar de andere kant van de wereld gaat en daar Netflix gaat kijken. Ik beleef er meer om de wereld via kunst, muziek en literatuur te leren kennen dan door de Chinese Muur te bezoeken.«

Lof der slokop - interview met Peter Buwalde, de Volkskrant, 2016.11.15V4,5.

Voor de aardigheid is nog eens nagekeken wat de Amerikaanse poolonderzoeker Richard Byrd in 1928-1930 deed om zijn drie vliegtuigen, de Fairchild, de Fokker en de Ford Trimotor, tegen zuidpoolkou te beschermen. Het Antarctisch gevoel van isolatie komt vooral van het besef dat vliegtuigen bij extreme kou niet kunnen opstijgen. Byrd had al de oplossing. Hij verwarmde de motoren voor met behulp van van een kap van zeldoek die via een trachter uitkwam op een petroleumkachel. Ook werden windfakkels gebruikt, maar hoe blijft in Klein Amerika [1931] onduidelijk. Olie ging heet de tank in en werd na de tocht snle afgetapt. nrc.w7.2017.28&29

De ligging van de bergen en het nieuw ontdekte is slechts bij benadering opgegeven. Een volledige wetenschappelijke kaart is thans in bewerking en zal worden gepubliceerd zodra hij gered is.

Klein Amerika Klein Amerika Klein Amerika

R.E. Byrd - Klein Amerika. Ter herinnering van je liefh. Riet - 18 October 1932.
Berckmans' Biotoop deel 1

Berckmans' Biotoop deel 1 - Alles wel in Kromsky's hel

Dit eerste deel van Berckmans' Biotoop verscheen in opdracht van Uitgeverij Jef Meert in 2000 in een oplage van 300 exemplaren waarvan 25 genummerd en gesigneerd door de auteur die elk een originele tekening van J.M.H. Berckmans bevatten.

In dit eerste deel :
Alles wel in Kromsky's hel
De brieven van babie maladie
Liederen en klaagzangen van Berckmans
Het vermaledijde plan van Jean-Marie

isbn 9067713821
9789067713825
2000001217306

Collectors item. Het werk is nimmer opengeslagen, de rug is in perfect staat. De voorzijde en achterzijde van het omslag is beschadigd. Deze beschadiging is niet storend. De achterzijde bevat een kleine prijssticker van 2,50 die ik bewust laat zitten en een grote barcodesticker. En een kleine vouw. De voorzijde van het omslag bevat een deel van een prijssticker en een beschadiging als gevolg van het verwijderen van een prijs sticker. Al met al passen de beschadigingen prima bij de aard van het werk. Helaas nog maar 1 exemplaar.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018