amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
de Kleine Keizer

de Kleine Keizer

boek
verhalen
9789044611014
prijsindicatie € 9,95

Martin Bril

Wie van Frankrijk houdt, kan niet om hem heen, Napoleon Bonaparte. Al ruim 180 jaar dood, en toch is hij nog overal. Martin Bril maakte vier jaar geleden kennis met Napoleon toen hij Corsica bezocht. Daarna las hij een paar boeken over de Franse keizer en ineens was hij Napoleon-gek.

Martin Bril bezocht slagvelden, archieven, monumenten en musea, in Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechie, Belgie en Nederland. de Kleine keizer vertelt niet alleen het verhaal van Napoleon, maar ook het verhaal van een passie. Het is geen geschiedenisboek, eerder een récit anecdotique zoals de Fransen dat noemen. Het beschrijft deskundig de slag bij Waterloo, en in de vorm van een reisverhaal de aanloop naar die beroemde slag, van Cannes via Grenoble naar de hoofdstad.

Het behandelt zwierig de aanwezigheid van de keizer in het hedendaagse Parijs, maar gaat ook in op Napoleons bezoeken aan Nederland en de sporen die die hebben nagelaten. Voor Bril zijn het humeur en de eetlust van de keizer net zo belangrijk als de iconografie van het Empire en de finesses van het krijgsbedrijf. Hij vertelt over de paarden van Napoleon, maar ook over het gebit van zijn eerste vrouw, de boezem van zijn tweede en de tranen van zijn geheime vrouw.

Hij banjert door de sneeuw in Wenen, surft nachtenlang op internet bezoekt in de brandende hitte bij Waterloo volwassen mannen die soldaatje spelen. de Kleine kiezer is een persoonlijk boek, over een ondoorgrondelijke figuur, over eenzaamheid, over de dwaasheid van de geschiedenis en de troost van de petite histoire, over Frankrijk, toen en nu.

Martin Bril
Parijs
Wenen
<< >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018