amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken


Maxim Biller
roman
paperback
352 blz
isbn 9029068035
9789029068031
Meulenhoff
prijsindicatie € 23,50

Motti Wind

Motti Wind is zoon van joodse ouders die in de jaren veertig naar Israël zijn getrokken en dat land hebben helpen opbouwen. Motti heeft in de jaren tachtig als militair in de oorlog in Libanon gediend en is daar geestelijk niet zonder kleerscheuren van afgekomen.

Hij keert terug naar het land van zijn ouders, Duitsland, en woont er samen met een Duitse vrouw. Maar tussen de wereld van Motti, de wereld van zijn ouders in Tel Aviv die aan de holocaust zijn ontkomen, en het Duitse leven en de Duitse familie van zijn vriendin, wordt de kloof steeds groter. Hij vlucht in een nieuwe, gevaarlijke liefde: die voor zijn dochter Nurit.

Motti’s wanhopige zoektocht naar het geluk, zijn verlangen naar bevrijding levert een lijdensverhaal op dat culmineert in de gebeurtenissen van één dag in het hectische München van de jaren negentig.


"Eigenlijk was de oorlog in Libanon de schuld van alles. In de zomer van 1982 had Motti al in Londen moeten zijn, waar hij een paar weken wilde blijven om vandaar naar New Delhi verder te vliegen. Al zijn vrienden en medescholieren verdwenen na diensttijd een tijdje uit het land, in elk geval diegenen die het zich konden veroorloven, en ook de armeren onder hen deden er alles aan om weg te komen, al kwamen ze maar tot Cyprus of Griekenland. Maar wie echt even van Israël wilde uitrusten kocht een enkel ticket naar New York of LA."
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018