amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Bijzondere leven en de invloed van Helena Blavatsky

Sylvia Cranston
biografie
paperback, 685 blz
isbn 9070328712
9789070328719
Tupa - 2008
prijsindicatie € 29,50

bestel boekH.P. Blavatsky boeken

Het bijzondere leven & de invloed van Helena Blavatsky

Helena Petrovna Blavatsky werd op 12 augustus 1831 in Jekaterinoslav, geboren. Ze was de dochter van kolonel Peter Alexejevitsj von Hahn en de schrijfster Helena Andrejevna de Fadjejev. In 1849 trouwde ze met N.V. Blavatsky en kort daarna begon een periode van reizen die meer dan 20 jaar zou duren en die haar in aanraking bracht met mystieke tradities in vele delen van de wereld.

Als pionier en ziener was ze een van de stichters van de Theosophical Society in New York City in 1875, en meer dan wie ook was ze ervoor verantwoordelijk dat het religieuze en spirituele oosterse denken in de westerse wereld bekend werd. De rijkdom van haar geschriften openden een nieuw terrein van denkbeelden en heeft dichters, schrijvers, filosofen en wetenschappers tot op de huidige dag beïnvloed, waaronder Yeats, Joyce, Eliot, Kandinsky, Mondriaan, Klee, Gauguin, Mahler, Sibelius, Skriabin, Edison, Gandhi, Einstein en vele anderen.

Het onderzoek voor en het schrijven van Sylvia Cranstons boek, de eerste omvangrijke biografie over Blavatsky, kostte veertien jaar werk. Het schenkt vooral aandacht aan de leringen die Blavatsky doorgaf en aan haar fascinerende leven en doet verslag van haar reizen, vooral in het Oosten en in Noord- en Zuid-Amerika, en wijst op opmerkelijke omstandigheden die haar levenswerk bepaalden.

Onschatbaar bronnenmateriaal, oorspronkelijk in Rusland gepubliceerd, werd speciaal voor dit boek vertaald. Cranston raadpleegde honderden brieven van Blavatsky, waarvan sommige recent zijn ontdekt en andere door eerdere biografen op grote schaal werden genegeerd. Zo kon zij een vollediger en gezaghebbender beeld van deze adellijke Russische vrouw schetsen dan daarvoor mogelijk was.

Sylvia Cranston is een onderzoeker en auteur van verschillende boeken zoals : Reincarnatie, een nieuwe horizon in wetenschap, religie en de samenleving [met Carey Williams] en Reincarnation : The Phoenix Fire Mystery [met Joseph Head].
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018