amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
H.P. Blavatsky en de SPR

Vernon Harrison
Hodgson rapport
gebonden
120 blz
isbn 9070328461
9789070328467
Tupa
prijsindicatie € 14,00

bestel boek

H.P. Blavatsky boeken

H.P. Blavatsky en de SPR

Een onderzoek van het Hodgson Rapport uit 1885

In december 1885 publiceerde The Society for Psychical Research een rapport van Richard Hodgson, die naar India was gestuurd om paranormale verschijnselen te onderzoeken die verband hielden met The Theosophical Society.

Dit rapport is misschien wel het meest bekend doordat het Mw. Blavatsky brandmerkt als »een van de meest begaafde, vindingrijke en interessante bedriegers in de geschiedenis«.

In april 1986 publiceerde het SPR Journal de eerste kritische analyse door Vernon Harrison van het Hodgson Rapport dat volgens hem »vol« blijkt te staan »met tendentieuze beweringen, vermoedens die als feiten of waarschijnlijke feiten worden gepresenteerd, onbevestigde verklaringen van niet met naam genoemde getuigen, willekeurig geselecteerd bewijsmateriaal en volslagen onjuistheden«.

Dr. Harrison heeft zijn onderzoek voortgezet en komt nu tot de conclusie dat »het Hodgson Rapport nog slechter is dan ik had gedacht«.

In »H.P. Blavatsky en de SPR« zijn zowel het artikel uit 1986 als een verslag van Harrisons vervolgonderzoek opgenomen. Het boek bevat 13 kleurplaten met voorbeelden van de Mahatma Brieven en van brieven van Blavatsky.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018