amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Zeedrift - Brokken

Zeedrift

In het waar gebeurde zoekt Jan Brokken het onwaarschijnlijke, in het reële het ongelooflijke, in het gewone het uitzonderlijke. Dat levert verhalen op die weliswaar dicht bij de werkelijkheid liggen maar zich nauwelijks laten voorspellen.

Ze spelen zich in metropolen af of op kleine eilanden, op zee of in de woestijn, in het gloedvolle Umbrië of de barre hooglanden van Guatemala. Toch krijgen de decors vaak iets verbazingwekkends door de mensen die Jan Brokken ontmoet.

In Zeedrift maakt de lezer kennis met een stokoude Arubaanse muzikant wiens hele leven om de jaloerse Daisy draait, met een Italiaanse die verliefd wordt op een stem, met een Egyptische vader die de komst van een vreemdeling aangrijpt om zijn zonen van lafheid te betichten, met een scheepskapitein die oude mythes nieuw leven inblaast, met de vrouw van een moegestreden koffieboer die het lot in eigen hand neemt, met beroemdheden – Gabriel García Márquez, Tip Marugg, Yasser Arafat – die zich van een verrassende kant laten zien, en met een armoedzaaier die aan de paardenrennen vijf minuten hoop ontleent en nou eens niet op het verkeerde paard wedt.

De bundel eindigt met een schip dat de dromen van een jongen voedt. Alles komt uit verlangen voort, laat Jan Brokken in deze diep menselijke verhalen zien, of uit de ontkenningen van het onmogelijke.
Jan Brokken
verhalen
paperback
222 blz
isbn 9045015684
9789045015682
prijsindicatie € 19,90
bestel boek
      FfFfF Aruba Jan Brokken Umbrie VvVvV
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018