amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Keukens aller landen - Catherine

Keukens aller landen ...

Een smakelijke historie

Lucas Catherine leerde koken in Brussel en eten bij Chinezen, Arabieren en Indiërs. Hij vond die vreemde keukens lekker. Bij nader proeven bleek er nogal wat gemeenschappelijks met onze keuken in te zitten. Daarover gaat dit boek.

Beginvraag: vanwaar komen onze basisingrediënten zoals graan, olie, boter, suiker, tomaten, aardappelen? En verder: Hoe Vlaams zijn onze stoofkarbonaden? Hoelang eten wij al biefstuk friet? Het boek zit vol verrassingen. Rijst komt niet uit China maar uit Indië.

En pasta is geen Italiaanse maar een Turks-Mongoolse uitvinding. Onze asperges à la flamande komen oorspronkelijk uit Bagdad en het Veurnes potjesvlees ook. Het koninginnenhapje is een verre neef van de Marokkaanse bastilla die op haar beurt haar bladerdeeg uit Oezbekistan importeerde.

Is onze keuken dan zo Belgisch? En waarom is de Hollandse keuken zo slecht? Een cultuurfilosoof achter zijn fornuis vertelt de geschiedenis van onze keuken in honderd recepten. Alle honderd gegarandeerd lekker en door iedereen makkelijk te bereiden.

Lucas Catherine won in 1994 een prijs in de »Wedstrijd voor Brusselse Recepten« met zijn »Gedasjterde prinsessebuune mê melksaus en gezoïe aëre«. Dit recept staat natuurlijk ook dit boek.
Lucas Catherine
geschiedenis
paperback
140 blz
isbn 9064450552
prijsindicatie € 13,75
bestel boek
Midden-Oosten
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018