amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Morendoders tot botsende beschaving

Van Morendoders tot botsende beschaving

de duizendjarige oorlog tegen de islam

In dit boek bespreekt Midden-Oostenkenner Lucas Catherine de steeds terugkerende islamofobie in de Europese geschiedenis.

Hij ziet drie sleutelmomenten: de kruistochten voor de »herovering« van het Heilig Land, de reconquista van Spanje en Portugal op de Moren, en het kolonialisme, dat de Europese christelijke waarden boven alle andere plaatste.

Catherine bespreekt ondertussen onder meer het racisme van de humanisten, en hij uit ook kritiek op de huidige islamofobie, die we terugvinden in de ideeen van Samuel Huntington over de »botsende beschavingen«.

Catherine brengt daartegen in dat de historische tegenstellingen tussen het Westen en de islam vooral te maken hadden met macht en niet met religie of cultuur.

Het laatste hoofdstuk wijdt de auteur aan de Vlaamse, provincialistische islamofobie. Het betoog wordt ondersteund met voetnoten, een bibliografie en een index. Catherine herinnert de lezer aan vergeten details en grote feiten uit de geschiedenis, maar toch zal hij bij menig wetenschapper de wenkbrauwen doen fronsen, vooral dan omdat hij het verleden al te snel extrapoleert naar het heden.

[NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC]
Lucas Catherine
geschiedenis
paperback, 208 blz
isbn 9064454655
9789064454653
prijsindicatie € 16,50
bestel boek
LlLlL christendom islam Lucas Catherine Midden-Oosten CcCcC
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018