amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Lente 2
Op het laatste ogenblik, toen zij, al reisklaar, in de huiskamer van Tineke en Joris broodjes met paté en kaas aten en Joris zijn lijstje met instructies nakeek, bleek dat zij haar groene kaart niet meer kon vinden. Pierre, die gezegd had dat hij meeging op een voorwaarde, namelijk dat hij schromelijk verwend wilde worden, geen auto wou rijden, niet met de vaat, het eten of het kind wou helpen, stelde voor alsnog in zijn auto te gaan. 'Nee,' zei Toni, 'dat is de afspraak niet.'
Het duurde uren voor een nieuwe groene kaart gehaald kon worden. Toen was Muisjes Beertje zoek, en toen reden ze in het vroege duister de stad uit, op weg naar de Dordogne, het land van de ganzen, de grotten en de prehistorische mens. Pierre zat naast Joris in de DKW. Toni en Tineke en het kind, het kind van Karel, volgden in de oranje Volkswagen.
blz 71
Jaar van de kreeft - Hugo Claus, 2004, De Morgen - Boeken van Liefde en Lust, deel 5

oorspronkelijk 1972, de Bezige Bij
Lente 3
Na Périgeux kwamen er okeren rotspartijen in zicht, rotsblokken hingen benauwend ver over de weg. Toen lazen ze bordjes met spelonkologische termen en tientallen dolle namen als Con de Nègre, sac de Carmen, Père de Roquet en reden een landweg in en bereikten het vakantiehuis, een in het lichtgeel geverfdeboerderij met een terras dat op een graanveld uitzag, met bossen rondom. De vrouwen gilden, juichten, snuffelden in de kasten, vielen amechtig neer. O, wat een leuke reis was het geweest. Iedereen had zich fán-tás-tisch gedragen. En Muisje het allerliefst.
Incertitude, ô mes délives,
vous et moi nous nous en allons
comme s'en vont les écrevisses
à reculons, à reculons.

APOLLINAIRE
blz 72
Hugo Claus
Dordogne
A.B.C...
Oliver Twist
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018