amerigo
over de kunsten, reizen & boeken by Erwin Nas
Tyfoon - J. Conrad

Joseph Conrad
roman
paperback
123 blz
isbn 9074328393
IJzer Uitgeverij
prijsindicatie € 14,95


bestel boek

Tyfoon

Terwijl de barometer dramatisch daalt blijft Kapitein MacWhirr, die niet vooruitloopt op zaken die komen gaan, gewoon doorvaren alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Het schip waar hij het bevel over voert, de Nan Shan, vervoert naast goederen ook nog zo'n tweehonderd Chinezen die met heel hun hebben en houden huiswaarts keren nadat ze een paar jaar in de koloniŽn hebben gewerkt. Als de storm opsteekt en het schip aan de elementen is overgeleverd, breekt er tot overmaat van ramp een massale vechtpartij uit tussen de Chinezen.

De kisten, waarin hun spullen zijn opgeborgen, worden door de storm kapotgeslagen en de dollars rollen over de vloer. Als de storm eindelijk is gaan liggen en het schip de Chinese stad Fuzhou binnenvaart wordt de kijk op de gebeurtenissen vanuit zeer verrassende perspektieven becommentarieerd. Iedereen blijkt zo zijn eigen beslommeringen en obsessies te hebben.

'Tyfoon', geschreven in 1900/1901 en gepubliceerd in 1902, heeft na een eeuw nog niets aan kracht ingeboet. Het is niet voor niets een van de bekendste verhalen van de 20ste eeuw. Naast de levendige beschrijvingen en de sterke karakters die met een paar rake pennenstreken worden neergezet, komt vooral de humoristische kant van Conrad er op meesterlijke wijze in naar voren.

Joseph Conrad (pseudoniem van Teodor Jozef Komad Korzeniowski, Polen, 1857 - Engeland, 1924) bezeilde 15 jaar de wereldzeeŽn. In 1895 verscheen zijn eerste boek 'Almayer's Folly'. Zijn beroemdste werken zijn o.a. 'Hean of Darkness' (1902), 'The Secret Agent' (1907) en de nu vertaalde werken 'Nostromo' (1904) en 'Tyfoon' (1902).
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018