amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Met Dante door ItaliŽ

Met Dante door ItaliŽ

Een reis in het voetspoor van de dichter

Dante lťťft in ItaliŽ. Iedere zichzelf respecterende plaats heeft een Dante-gedenksteen, een standbeeld van de grote dichter of heeft op z'n minst een straat of een plein naar Dante vernoemd. In de meeste gevallen wordt de betreffende plek opgeluisterd met een citaat uit Dantes GODDELIJKE KOMEDIE. Want Dante Alighieri reisde zijn leven lang door ItaliŽ, en zijn werk staat vol met verwijzingen naar plaatsen die hij passeerde.

Frans van Dooren, Nederlands belangrijkste Dantekenner en -vertaler, reisde vijftig keer naar ItaliŽ en bracht Dantes overdonderende aanwezigheid in het moderne ItaliŽ in kaart. Hij sprak met een nazaat van de familie Alighieri, de bezitter van een wijngoed in de Valpolicellastreek. In Rome werd hij in een restaurant bediend door een ober die tussen de gangen door driftig in DE GODDELIJKE KOMEDIE las, in Florence bezocht hij de talloze plaatsen waar leven en werk van de dichter worden gememoreerd.

MET DANTE DOOR ITALIE voert de lezer van provincie tot provincie door het huidige ItaliŽ, dat het verleden op vele manieren eert en instandhoudt. Een prachtig boek dat een reis naar ItaliŽ tot een onvergetelijke literair-historische ervaring kan maken. In het boek is tevens een praktisch overzicht opgenomen van alle Dante-vindplaatsen in het ItaliŽ van vandaag.
Frans van Dooren
reisverslag
paperback, 208 blz
isbn 9026319207
9789026319204
prijsindicatie € 12,50
bestel boek
Florence   Italie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018